Actueel

Nieuws

Techniekdag Rivierenland op zaterdag 13 mei 2023

Wetenschap en techniek spelen in ons dagelijks leven een grote rol zoals ook in de zorg, het onderwijs of creatieve beroepen. Op Techniekdag Rivierenland ervaren jongeren hoe divers werken in techniek is. Voor jongeren van 8-14 jaar bieden veertig scholen en bedrijven allerleid doe-, kijk- en speel activiteiten aan. Er is voor iedereen iets te doen of het nu gaat om experimenten uitproberen, programmeren of iets met je handen maken: techniek is namelijk overal.
Bezoekers hoeven zich van te voren niet aan te melden voor de Techniekdag. Ieder is op 13 mei '23 tussen 10-16 uur welkom bij A.Hak aan de Steenoven 2-6 in Tricht.  Entree is gratis.

230513 TDRIV logo

Dertig werkzoekenden in techniek aan de slag

Instituut Gak logoIn zomer 2022 kende Instituut Gak ondersteuning toe aan het tweejarig project ‘Startplein Techniek met Loopbaanleren’ waarmee BètaTech Services, JobHulp Culemborg en Leerwerkloket Rivierenland dertig werkzoekend duurzaam gaan re-integreren bij regionale techniekbedrijven. Het projectdoel is om vraag van werkgevers en aanbod van werkzoekenden samen te brengen met waar nodig een opleidingscomponent.
Leerwerkloket RivierenlandEen uitgebreide kennismaking tussen werkzoekende en werkgever via meeloopdagen en/of stages staat in de eerste fase centraal. De mogelijkheid van oriëntatie binnen de sector op verschillende beroepen en functies en bij verschillende bedrijven geeft werkzoekenden kans om te ontdekken waar zijn motivatie en mogelijkheden liggen. De werkgever krijgt zicht op hoe en waar de werkzoekende past binnen het bedrijf. Hieruit ontstaan matches voor duurzame re-integratie.

VASTGEROEST Framing gids

Vastgeroest 2 0822jhVastgeroeste denkwijzen worden frames genoemd en bij techniek kennen we die in veel vormen. Voorbeelden zijn o.a. ‘techniek is alleen voor jongens’, ‘van techniek krijg je vieze handen’, ‘als je niet slim bent moet je maar in de techniek gaan werken’ enzovoort. Vakmensen met hart voor techniek weten dat deze frames niet kloppen. Maar wat doe je eraan?

Betere en eerlijke beeldvorming
Het is tijd dat om vastgeroeste frames te ontkrachten en her te definiëren voor er een betere én eerlijke beeldvorming rond techniek. Dat hebben Sterk Techniek Onderwijs (STO) regio’s Noordwest Veluwe, Kampen en Zwolle samen met Bureau Taalstrategie gedaan in de VASTGEROEST Framing gids. In deze gids laten ze zien hoe framing werkt en hoe je met de kracht van juiste framing een betere en eerlijkere beeldvorming rond techniek krijgt. Samen onderzochten ze de bestaande beeldvorming rondom techniek binnen verschillende focusgroepen waaronder (vmbo) leerlingen. Daarnaast kregen ze input en kennis vanuit onderwijsmensen en ondernemers uit de regio. Zij vertelden waar hun kracht zit en waar ze tegenaan lopen, dus problemen én oplossingen.
Resultaat is de robuuste gids 'Vastgeroest', die naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten ook handvaten geeft om zelf aan de slag te gaan. In eenvoudige taal en via een heldere vormgeving is het voor iedereen (docent, decaan, ondernemer, technicus, ouder) interessant en leuk om je te verdiepen. 'Vastgeroest' is een laagdrempelige tool om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken, hoe je kunt omdenken en hoe je frames zèlf kunt inzetten om je doel te bereiken van een betere én eerlijke beeldvorming rondom techniek, met als gevolg het overbrengen van enthousiasme, urgentie en noodzaak van techniek op (potentiële) leerlingen.

Informatie: Vastgeroest Framing gids 2021 of via projectcoördinator Arjen Hendriks (06-127 60 537).

SMS Brickbusters wint Benelux FIRST® LEGO® League Festival 2022

220521 FLL Ben 1 jh

220521 FLL Ben 2 jh.jpg

Vanwege het stoppen van de officiele FLL Benelux finale organisator Stichting Techniek Promotie (STP) uit Eindhoven namen een aantal FLL regiopartners het initiatief om een alternatief FLL Benelux event op 21 mei '22 in Rotterdam te organiseren. BetaTech Services is FLL regiopartner in Rivierenland en was hierbij betrokken. Het FLL Champions Award winnende team '22 Tech-no-logic in Rivierenland had al een andere keuze gemaakt en gaat met de klas naar de Night of the Nerds in Eindhoven.

220521 FLL Benelux slot IMG 1880 jh

De Sint-Martinusscholen uit Herk-De-Stad won de Champions Award tijdens Benelux FIRST® LEGO® League Festival 2022.  Het team van deze VO school scoorde op alle onderdelen gemiddeld het beste en was zo de overall winnaar. De finale van dit  internationale robot- en innovatieproject voor jongeren van 9 t/m 15 jaar van basis- en middelbare scholen uit Nederland, België en Luxemburg was bij de RDM Campus in Rotterdam. Zo’n 350 leerlingen uit 33 teams streden tegen elkaar; via verschillende programmeer-, innovatie- en onderzoeksopdrachten.

Belgische teams succesvol
De tweede overall-prijs ging naar Vlaanderen voor het team Hidden Lockers van PO school Merlijn uit Tongeren. Naast de Champions Award vielen na jurybeoordeling de volgende schoolteams in de prijzen op de afzonderlijke onderdelen: team SMS Brickbusters voor robotpresentatie, team The Lego Legends uit Gent voor het innovatieproject, Nigorus uit Gent voor het robotontwerp en Umani uit Drachten voor core values. De doorzetterprijs was voor team Dragon Robots Gilsdorf uit Luxemburg dat een mooie ontwikkellijn van het robotontwerp liet zien tot uiteindelijke versie tijdens het festival. De jury prees het winnende Champions Award team SMS Brickbusters omdat leerlingen een supergoed ontwerpproces toonden, zowel binnen het project als met het robotontwerp.

Meer details over het event, betrokken partijen en deelnemers is te lezen onder deze link.
Informatie:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

Ontwikkeladvies voor medewerkers in de metaal

OOM logoWerknemers en ZZP'ers in en bij metaalbedrijven kunnen in het kader van 'De metaal leert door' een kort en kosteloos ontwikkeladviestraject aanvragen. Het gaat om een coachingtraject van vijf uur per persoon over de eigen loopbaan of ook om een keuze te maken uit een kostenloos aanbod van 164 korte cursussen en trainingen. De opleidingen zijn op het gebied van digitale vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling, communicatie en samenwerken en hebben een waarde van tussen 500-2.000 euro.

Gelders Vakman

Opleidingsfonds OOM van klein metaalbedrijven biedt deze coaching en cursussen aan en schakelde verbindingscoaches van Gelders Vakmanschap en Overijssels Vakmanschap in om dit aanbod in de eigen regio uit te voeren. Het is een mooi aanbod met ruimte voor maatwerk voor alle betrokkenen in het bedrijf en er om heen. Om van deze unieke mogelijkheid gebruik te maken, kunnen zij zich aanmelden op oom.nl/demetaalleertdoor.

Overijssels Vakmanschap logo

Informatie

  1. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) voor de regio's Rivierenland, Food Valley en Noordwest Veluwe.
  2. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-815 85 787) voor de Achterhoek.
  3. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-226 50 224) voor Arnhem/Nijmegen.
  4. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-235 37 689) voor de Stedendriehoek en Overijssel.
  5. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-137 89 409) voor Overijssel.

 

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.